Feed aggregator

Fontos a gyerekkori elhízás megakadályozása

Vital - 2 hours 8 min
Fontos a gyerekkori elhízás és a túlsúly kialakulásának megakadályozása, amelyre számos hazai program, jó gyakorlat fellelhető.
Categories: Egészség

A fülzúgás ellen célzott terápiával

Vital - 3 hours 8 min
A csend megfizethetetlen luxus, amit csak akkor értünk meg igazán, ha elveszik tőlünk. Amíg a csendet vissza tudjuk kapni, addig nincs is baj, de abban az esetben, ha a zaj forrása nem kikapcsolható - mivel nem kívülről érkezik -, akkor már komoly gonddal nézünk szembe. A jelenséget fülzúgásnak hívjuk, és jelentősen képes rontani az életminőségen, arról nem is beszélve, hogy mindig valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik.
Categories: Egészség

Súlyos betegség tünete lehet a rossz lehelet

Webbeteg - 4 hours 2 min
A rossz szagú lehelet azon túl, hogy igen kellemetlen a vele együtt élőnek, sőt még távolabbi környezetének is, számos betegség tünete is lehet.
Categories: Egészség

A prolaktin tönkreteszi a szexuális életet, de lehet ellene tenni!

Vital - 4 hours 8 min
Nagyon sok pár esetében merül fel a probléma, hogy a kisbabájuk érkezése a szexuális életüket eltünteti. Ez pedig komoly gond, nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hiszen a szülök intim kapcsolat híján könnyen eltávolodhatnak egymástól, amit a kicsit is erősen érinti. Szerencsére a probléma ellen lehet tenni.
Categories: Egészség

Cambridgei kutatók

Vital - 4 hours 53 min
A Cambdrige-i Egyetem kutatói "mesterséges levelet" hoztak létre, ez napfény, szén-dioxid és víz felhasználásával képes előállítani egy széles körben alkalmazott gázt, amelyet jelenleg fosszilis anyagokból nyernek.
Categories: Egészség

Gyermekkorban jelentkező szembetegségek

Vital - 5 hours 23 min
Sokszor az iskolakezdés idején derül ki, hogy valami gond van a gyerek szemével. A panaszok hátterében leggyakrabban rövidlátás áll. Kancsalság gyanúja esetén sürgősen keressük fel a szakorvost, mert 6-7 éves kor a legutolsó időpont, amikor még eredményesen kezelhető az elváltozás.
Categories: Egészség

A migrén jellemzői

Webbeteg - 6 hours 2 min
Gyakori előfordulása, az egyénre és a társadalomra gyakorolt negatív hatása miatt a migrént tartják a legfontosabb fejfájástípusnak. A migrén egy év alatt a lakosság kb. 13 százalékát, míg élete során kb. 20 százalékát érinti (1). Nőkben lényegesen gyakrabban fordul elő. Legnagyobb mértékben az aktív korosztályokat (20-50 év közötti korcsoport) sújtja: a 40 éves korú nők negyede migrénes (2) Magyarországon hazai (3) és európai adatok alapján 1,2-1,4 millió migrénessel számolunk.
Categories: Egészség

Üres sella szindróma

Webbeteg - 12 hours 32 min
A sella turcica (ejtsd: szella turcika) magyarul - formája miatt - töröknyeregnek nevezett csontos képlet a koponyán belül. Ez a képlet az agykoponyát alkotó csontok egyikén található, és fontos agyi struktúrát, a hipofízist (agyalapi mirigy) veszi körül. Az üres sella szindrómában ennek a csontos képletnek különféle kóros elváltozásait figyelték meg.
Categories: Egészség

A nárcisztikusok az önbecsülésükkel állnak harcban

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 20:35
Mindannyian találkozunk a környezetünkben olyan emberekkel, akik vagy nem tudják magukról, vagy nem hirdetik, hogy nárcisztikus személyiségzavarban szenvednek. Nem is gondolnánk, hogy az ilyen típusú emberek mennyire változó képet mutatnak magukról.
Categories: Egészség

Mitől illatos a babák feje?

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 18:35
A világon elsőként azonosították az újszülöttek fejillatának kémiai összetételét a Kobe Egyetem professzora, Mamiko Ozaki vezetésével - írta a Medicalxpress a Science Reports alapján. Az illatok kutatásától azt remélik, hogy az felhasználható lesz például a csecsemők elhanyagolásának és az anya-csecsemő közötti kötődési rendellenességeknek a megelőzésére.
Categories: Egészség

Mitől fájhat a fej?

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 17:05
Kiváltó okuk alapján a fejfájások két fő csoportra oszthatóak: elsődleges (önálló) fejfájások, illetve másodlagos (tüneti) fejfájások.
Categories: Egészség

Cukorbetegségre utaló laboreltérések

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 16:05
A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.
Categories: Egészség

Hogyan óvhatja prosztatája egészségét?

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 14:35
Noha a legnagyobb rizikófaktort az életkor és a genetika jelenti, egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.
Categories: Egészség

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos emberek tüdejében

Vital - Tue, 10/22/2019 - 13:45
Először találtak zsírszövetet túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében ausztrál kutatók.
Categories: Egészség

10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 13:03
Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.
Categories: Egészség

Mire figyeljünk tartósan fekvő beteg ápolásánál?

Vital - Tue, 10/22/2019 - 12:15
A hosszú ideig tartó fekvés következtében kialakuló felfekvés akár halállal is végződhet. Pedig a megelőzési mód egyszerű, de szinte percről percre foglalkoznunk kell a magatehetetlen, ágyban fekvő beteggel.
Categories: Egészség

Néhány helyen továbbra is magas a légszennyezettség

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 11:06
Többfelé javult a levegő minősége, de néhány helyen továbbra is magas a légszennyezettség.
Categories: Egészség

Otthonápolási kisokos - Hogyan fürdessük a beteget?

Vital - Tue, 10/22/2019 - 10:15
Ha szeretteinket mi magunk ápoljuk az otthonában, kell egy kis rutin és némi szakképzettség ahhoz, hogy könnyen meg tudjuk fürdetni az ágyhoz kötött beteget. Milyen eszközökre lesz szükség, hogyan végezzük a fürdetést?
Categories: Egészség

A derékfájás okai

Webbeteg - Tue, 10/22/2019 - 09:36
A derékfájás a háziorvosi praxisban körülbelül az ötödik leggyakoribb panasz. A felnőtt lakosság döntő többségében előfordul élete során legalább egy, egy hétig tartó, az életminőséget jelentősen befolyásoló derékfájásos epizód.
Categories: Egészség

Ezen betegségek gyógyításában várható áttörés a következő tíz évben

Vital - Tue, 10/22/2019 - 09:15
Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben, közülük is leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői .
Categories: Egészség
Syndicate content