Amit a fehér tömésekről tudni kell

A fogászati ragasztás technikája sok éve használatos a kozmetikai fogászatban, és akár egy fogászati vizit alatt is képes átalakítani a páciens mosolyát.
Ennél a technikánál a fogorvos ügyes/művészi módon használnak megfelelő mennyiségű és színű „fogászati kompozitot”, egy formázható, tészta konzisztenciájú anyagot, amely akrilgyantából és különféle térkitöltőkből áll, az adott típustól függően. A kompozit tömést különféle kozmetikai fogászati eljárásokban használják, pl.:

- Lyukak tömésére – „fehér tömések”
- Fém vagy amalgám tömések lecserélésére
- Törött és csorba fogak kijavítására
- Fogak közötti rések (diastema) zárásához
- Fogak formájának átalakításához
- Mosoly átalakításhoz – kompozit héjak (bár a porcelán héjak jobb lehetőséget képviselnek)

Kompozit „fehér” tömések

A kompozit használata népszerű a töméseknél, mivel ez az anyag jól illik a természetes fogak árnyalatához, áttetszőségéhez, sőt textúrájához is, és sokkal jobb eredményre vezet, mint az amalgám/ezüst tömések, amelyek mosolygáskor látványrontók lehetnek. A kozmetikai fogászok gyakran a régi fém töméseket fogszínű kompozitra cserélik. Sok vita van a fogászatban a higanytartalmú amalgám tömések biztonságával kapcsolatban, és sok fogász azon a véleményen van, hogy a fém töméseket el kell távolítani egy biztonságos protokoll alkalmazásával, amely egy gumi gát segítségével izolálja a fogat.

Milyen esetekben használható a kompozit tömés?

A kompozit tömés nem megfelelő, ha a fogban nagy lyuk van, mivel ennek az anyagnak nincsen erős szerkezete nagy területek felett. A kompozit tömés a kis tömésekhez ideális, amelyek nincsenek kitéve nagy erőknek. A fogászat tudományában elért új eredmények alapján sok fogorvos a CAD/CAM CEREC technológia alkalmazásához fordul kerámia tömések (inlay) készítéséhez, amelyek egyszerre erősek és esztétikusak is, és egyetlen látogatás alkalmával, mindössze egy óra alatt behelyezhetők. Bizonyos praxisok fogtechnikusokkal készíttetik el a kerámia tömést, amely két vagy három hétig is eltarthat.

Mi a folyamata a kompozit tömésnek?

Ha az eljárás helyi érzéstelenítést igényel (ez nem minden kompozit kötéses eljárásra igaz), a fogorvos először érzésteleníti a területet úgy, hogy helyi érzéstelenítőt injektál a fog körüli ínybe. A fogfelületet, ahol a kompozitot alkalmazni fogja, alaposan megtisztítja a törmelékektől és a fogkőtől, mivel a kompozit megtapadásához tiszta felületre van szükség. Amint a fogorvos kiválasztotta a megfelelő árnyalatú kompozitot, vattatampon vagy latex lap (gumi gát) segítségével szárazon tartja a fogat, majd egy speciális szerszám segítségével alakítja vagy érdesíti.

A fog felületét ezután bemaratja egy speciális foszforsav alapú géllel, amely a kompozit tapadásához jobb felületet eredményez. A kompozitot (a kötőanyagot) ezután ráteszi a kimaratott fogfelszínre és megvilágítja egy speciális fényforrással (fogászati polimerizációs lámpa), amely aktiválja a kompozit kötését és keményedését. A kompozit kötőanyagot gyakran több vékony (1-2 mm-es) rétegben viszik fel a fogra, amíg el nem érik a kívánt formát, áttetszést és textúrát. Az utolsó lépés a polírozás és a kompozitnak a megfelelő formára és simaságra csiszolása.

Mi a kompozit tömés hátrányai?

A kompozitos kötés fő hátránya az, hogy nem rendelkezik az egyéb helyreállító anyagok, mint pl. a kerámia vagy a porcelán szilárdságával, és hamarabb elszíneződik, mint a környező természetes fog vagy porcelán.

Ha személyes konzultációt kérne fogproblémáinak lehető legesztétikusabb megoldására, kattintson ide!