Fogbeültetés

Fogbeültetés - alapvető kérdések és válaszok

A fogbeültetés - más néven fogimplantátum alkalmazása - egyre népszerűbb a foghiány pótlásnál, mivel hosszabb távú megoldást nyújt, mint a a műfogsor vagy a fix híd, lelassítja a csontsorvadást és megőrzi a csaknem egészséges fogállományt. Olvassa el a fogbeültetés kapcsán fölmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat!

fogbeültetés történik Mit használnak a fogbeültetés során?

A fogimplantátum a természetes fog gyökerének mesterséges helyettesítése. Az implantátum az állcsontba előre kifúrt tasakban van elhorgonyozva annak érdekében, hogy koronát vagy hidat tartson, illetve szilárdan rögzítsen egy műfogsort.

A fogimplantátum titánból készül, amelyet jól tolerálnak a csontok, és könnyen beépül a csontszövetbe. A fogbeültetés során az a cél, hogy közeli kapcsolat legyen az implantátum külső felszíne és a környező csontszövet között, hogy össze tudjanak „olvadni”, stabil alapot képezve az új fogaknak.

Hogyan történik a fogbeültetés?

Bármilyen implantátum behelyezése előtt fontos, hogy a fogorvos felmérje a fogak és az íny egészségét.

Ha valamilyen ínybetegség vagy fogromlás jelei látszanak, ezeket előbb kezelni kell. Ezután a fogorvos megtervezik a kezelést, miután több röntgenfelvételt, illetve néhány esetben CT pásztázást végeznek a csontminőség felmérésére és az elkerülendő közeli anatómiai struktúrák ellenőrzése érdekében, még mielőtt fúrásra kerülne a sor. A fogorvos az eljárást általában helyi érzéstelenítéssel végzi; néha intravénás szedálást is alkalmaznak, ha hosszú az eljárás vagy ha a beteg nagyon feszült.

A fogorvos az implantátum helyén lévő ínyt felvágja és felemeli, majd egy kis lyukat fúr a csontba a tervezett implantátum pontos helyén. A fogorvos a titán implantátumot szorosan beillesztik a tasakba, és összezárják a felette lévő ínyt. Ha nincs elegendő csontanyag az implantátum befogadására, akkor csontpótlásra lehet szükség, illetve a fogorvos kisebb méretű implantátumot használhat, ha az megfelelő.

Miután helyére került az implantátum, 6-10 hónapig hagyják gyógyulni és a csonttal integrálódni. A csontszövet növekszik, és hozzátapad az implantátum mikroszkopikusan egyenetlen felületéhez.

Ez alatt a „gyógyulási idő” alatt a betegek ideiglenes fogakat (hidakat) kapnak, vagy továbbra is műfogakat viselnek. Fontos, hogy az ideiglenes fogak nem fejtenek ki semmilyen erőt a gyógyuló implantátumra. A gyógyulási időszak elteltével a fogorvos az ínyt újra felemeli, és egy oszlopot rögzít az implantátumhoz egy ideiglenes koronával együtt. Körülbelül 4-6 héttel ezután, amikor a környező íny éretté vált, beilleszthetik a végleges állandó helyreállítást az implantátumhoz.

Fogbeültetés - ha egy fogat kell pótolni

Ha Önnek csak egyetlen foga hiányzik, egy implantátum vagy korona képes ezt pótolni. A fogászati implantátum a hiányzó fogat és gyökerét is pótolja.

Mi az előnye egyetlen fog beültetésének a hídhoz képest? A fogbeültetés számos előnnyel rendelkezik egyéb fogpótlási megoldásokkal szemben. Azon felül, hogy úgy mutat és funkcionál, mint egy eredeti fog, a fogbeültetés úgy pótolja a fogat, hogy nem kell a szomszédos fogakat károsítani. A hiányzó fog pótlásának másik közismert módja, a fogakra támaszkodó rögzített híd esetében a környező fogakat ugyanis le kell csiszolni, hogy alátámasszák a cementált hidat.

Mivel a fogbeültetés a fog gyökerét is pótolja, a csont megtartása is jobb. Híd használata mellett a foggyökeret korábban körülvevő csontozat elkezdhet felszívódni (pusztulni). A fogászati implantátumok beépülnek az állkapocsba, ezzel pedig segítik a csont egészségének és épségének megőrzését.

Hosszú távon egy önálló implantátum esztétikusabb lehet és tisztántartása is könnyebb, mint egy hídé. A híd körül visszahúzódhat az íny, és ez látható hibát eredményez, amikor a híd fém alapja vagy gallérja szabaddá válik A híd alatt felszívódott csont az esztétikus mosoly elvesztését eredményezhet. A hidat rögzítő cement kimosódhat, lehetővé téve a baktériumok számára, hogy károsítsák a hidat horgonyzó fogat.

Fogbeültetés - ha több fogat kell pótolni

Az implantátum alapú hidak képesek több fog pótlására is, sőt, a fogászati implantátumok a hiányzó fogakat és néhányuk gyökerét is pótolják.

Melyek az előnyei az implantátumra támaszkodó hidaknak a hagyományos rögzített hidakkal vagy a kivehető fogpótlásokkal szemben?

A fogbeültetés több fog pótlásánál is számos előnnyel rendelkeznek más fogpótlási megoldásokkal szemben. Amellett, hogy úgy néznek ki, és úgy funkcionálnak, mint a természetes fogak, az implantátumra támaszkodó hidak úgy pótolják a hiányzó fogakat, hogy nem igénylik a környező természetes fogak támogatását. A több fog pótlására használatos egyéb kezelések, mint pl. a hagyományos hidak vagy a kivehető fogpótlások a környező fogakon való támaszkodástól függenek.

Ezen felül, mivel az implantátumon támaszkodó hidak a hiányzó fogak némelyikének gyökerét is pótolják, a csont megtartása is jobb. A rögzített híd vagy a kivehető fogpótlás használata mellett a foggyökeret korábban körülvevő csontozat elkezdhet felszívódni (pusztulni). A fogászati implantátumok beépülnek az állkapocsba, ezzel pedig segítik a csont egészségének és épségének megőrzését.

Hosszú távon az implantátumok esztétikusak, jól működnek és kényelmesek. Egy rögzített híd vagy kivehető fogpótlás körül visszahúzódhat az íny és a csont, és ez látható hibát eredményez. A híd vagy kivehető fogpótlás alatt felszívódott csont beesett, esztétikai hibás mosolyt eredményezhet. A hidakat rögzítő cement kimosódhat, lehetővé téve a baktériumok számára, hogy károsítsák a hidat horgonyzó fogat. Ezen felül, a kivehető fogpótlások elmozdulhatnak a szájüregben és csökkenthetik bizonyos ételek fogyasztásának képességét.

Syndicate content