Fogbeültetés - ha több fogat kell pótolni

Az implantátum alapú hidak képesek több fog pótlására is, sőt, a fogászati implantátumok a hiányzó fogakat és néhányuk gyökerét is pótolják.

Melyek az előnyei az implantátumra támaszkodó hidaknak a hagyományos rögzített hidakkal vagy a kivehető fogpótlásokkal szemben?

A fogbeültetés több fog pótlásánál is számos előnnyel rendelkeznek más fogpótlási megoldásokkal szemben. Amellett, hogy úgy néznek ki, és úgy funkcionálnak, mint a természetes fogak, az implantátumra támaszkodó hidak úgy pótolják a hiányzó fogakat, hogy nem igénylik a környező természetes fogak támogatását. A több fog pótlására használatos egyéb kezelések, mint pl. a hagyományos hidak vagy a kivehető fogpótlások a környező fogakon való támaszkodástól függenek.

Ezen felül, mivel az implantátumon támaszkodó hidak a hiányzó fogak némelyikének gyökerét is pótolják, a csont megtartása is jobb. A rögzített híd vagy a kivehető fogpótlás használata mellett a foggyökeret korábban körülvevő csontozat elkezdhet felszívódni (pusztulni). A fogászati implantátumok beépülnek az állkapocsba, ezzel pedig segítik a csont egészségének és épségének megőrzését.

Hosszú távon az implantátumok esztétikusak, jól működnek és kényelmesek. Egy rögzített híd vagy kivehető fogpótlás körül visszahúzódhat az íny és a csont, és ez látható hibát eredményez. A híd vagy kivehető fogpótlás alatt felszívódott csont beesett, esztétikai hibás mosolyt eredményezhet. A hidakat rögzítő cement kimosódhat, lehetővé téve a baktériumok számára, hogy károsítsák a hidat horgonyzó fogat. Ezen felül, a kivehető fogpótlások elmozdulhatnak a szájüregben és csökkenthetik bizonyos ételek fogyasztásának képességét.

Hogyan helyezik be az implantátumot?

Először az implantátum kerül behelyezésre, amely úgy néz ki, mint egy csavar, vagy henger. A következő 2-6 hónapban az implantátum és a csont összeforr, és ez képezi a horgonyt. Ez alatt az idő alatt egy ideiglenes fogpótlási megoldás viselhető az implantátum helye felett.

Gyakran egy második lépésre van szükség az implantátum feltárásához és a függelékek csatlakoztatásához. Ezek pillérnek nevezett kis fém oszlopok teszi teljessé az alapot, amelyre az új fogak kerülnek. A beavatkozást követően az ínyt néhány hétig hagyjuk gyógyulni.

Van néhány implantátum rendszer (egylépéses), amelyben nem szükséges ez a második lépés. Ezek a rendszerek olyan implantátumot használnak, amely már tartalmazza a csatlakoztatott nyúlványrészt. Forduljon szájsebészéhez tanácsért, hogy melyik rendszer a legjobb az Ön számára.

Végül pedig fogorvosa fogpótlásokat vagy koronákat készít, amelyeket csatlakoztat a pillérekhez. Rövid idő múltán azt tapasztalhatja, hogy visszanyerte eredeti mosolyát, nincs gondja a beszéddel vagy a rágással.

Ha személyes konzultációt kérne fogproblémáinak lehető legesztétikusabb megoldására, kattintson ide!