fogászat

Mit kell tenni a hollywoodi mosolyért?

Nem lehet mindenkinek hófehér a fogsora, már csak azért sem, mert mindenkinek más és más - genetikai okokból is - a természetes fogszíne. Mindenki megteheti azonban, hogy fehérebbé teszi azokat, méghozzá fogfehérítő eljárással.

A fogfehérítés a fogakon lévő foltok és elszíneződések eltávolítása és a fogak színének javítása egy fehérítési eljárás segítségével, annak érdekében, hogy a fogak „fehérebbnek” látszódjanak. Az erősen elszíneződött fogak esetében a fogak kinézete jelentősen javítható, ha a fogorvos egyszerűen letisztítja és felpolírozza azokat.

Az eljárás alapja egy különféle erősségű peroxid alapú keveréket (3%-30% peroxid) használó fehérítési folyamat. Minél magasabb a keverék peroxid koncentrációja, annál erősebb lesz a fehérítő keverék. Miközben hatékonyabbá teszi a fogfehérítést, nagyobb esély is van arra, hogy a környező ínyt és az ajkat is károsítsa. Nagyon fontos ezért, hogy a fogorvos védőanyaggal szigetelje el az ínyt és az ajkakat, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a lágy szövetek bármilyen károsodása, vagy kimarása.

Ami a fogászati koronákról tudni érdemes

A fogászati koronák a sérült, csorbult vagy törött fogak védelmére szolgáló helyreállító eszközök. A koronák megerősítik a sérült fogakat, hogy megőrizzék azok funkcióképességét.

Mikor lehet szüksége koronára? Ha például a foga jelentős romláson esett át, és nem maradt elegendő foganyag egy tömés megtámasztásához és a funkcióképesség fenntartásához.
Vagy ha nagy darab tört le a fogból, és nem lehet a hagyományos kompozit kötéses technikákkal felépíteni. Ha fogimplantátummal rendelkezik, egy korona illeszthető a titán implantátum pillérére. Gyökérkezelést követően gyakran koronára van szükség a fog megerősítéséhez.

Ha csakis a fogai esztétikumát szeretné növelni, akkor nem a korona a legjobb választás, mivel ahhoz a fog jelentős hányadát le kell csiszolnia a fogorvosnak. Koronára akkor van szükség, amikor a helyreállítást alátámasztó fog erőssége kérdéses.

Napjaink fogászatában a fogászati anyagok széles választéka áll rendelkezésre. A koronák egy része tiszta aranyból készül, mások pedig porcelán külső héjhoz kapcsolt fémötvözetekből. Idővel a porcelánhoz kapcsolt fém kombinációjából készült koronák mentén sötét ínyvonal rajzolódik ki, amely esztétikailag nem vonzó. A tiszta porcelán vagy kerámia koronák jelentik a legjobb választást a természetes kozmetikai megjelenéshez. Sokféle márkájú és típusú porcelán korona van, és a különféle fogászati praxisokban használt koronák ára jól tükrözi a felhasznált anyagok minőségét.

Mivel jár a fogászati koronák beillesztése?

Miután konzultált fogorvosával és megtárgyalták az összes kezelési lehetőséget, fogorvosa előkészíti a fogat a korona felépítéséhez. Első lépésként megtisztítja a fogat, helyi érzéstelenítés mellett eltávolítja az esetleges szuvas részeket és átformálja a fogat egy marófúró (a fogak alakításához való speciális fogászati fúró) segítségével. A preparált fog alakja általában kúpos, hogy a korona kényelmesen felülhessen a tetejére. A fog preparálása után, a fogorvos egy speciális „fogászati lenyomatanyag” segítségével lenyomatot vesz a fogakról. A lenyomatot egy fogászati laboratóriumba küldik, ahol a preparált fog lenyomatát útmutatóként használva egy tökéletesen illeszkedő új koronát készítenek. Általában két-három hétig tart egy laboratóriumi technikusnak, hogy elkészítse az Ön új koronáját. Erre az időre fogorvosa egy ideiglenes koronát tesz fel a preparált fog befedése és védelme érdekében.

A második vizit alkalmával fogorvosa eltávolítja az ideiglenes koronát és egy speciális marató sav segítségével megérdesíti a preparált fog külső felszínét, hogy megfelelő felületet biztosítson a fogászati cement kötéséhez. Ezután felteszi a fogra a koronát, hogy lássa, megfelelő színű és formájú-e és illeszkedik-e az Ön mosolyához. Ha mindketten elégedettek a helyreállítással és annak kinézetével, a fogorvos stabilan becementezi a helyére a koronát.

Mennyi ideig tart egy korona?

Ez nagyrészt azon múlik, mennyire jól vigyáz a fogaira. A fogászati koronák azonos szintű törődést és figyelmet igényelnek, mint a természetes fogak.

Tippek: így előzhető meg a fogromlás

Néhány jó szokással megelőzhető a fogak romlása. Jó tudnunk azt is, hogy akadnak olyan ételek, illetve étkezési szokások, amelyek kifejezetten jót tesznek a fogainknak.

Ami segíthet a fogromlás megelőzésében: rendszeres látogatás a fogorvosnál – legalább 6 havonként, a fogak és a száj egészségének ellenőrzésére.Rendszeres professzionális fogászati tisztítás – fluorid kezelések, barázdazárás alkalmazása és fogkőleszedés, a megkeményedett plakkok (fogkövek) lekaparásának segítésére.

Amit a fehér tömésekről tudni kell

A fogászati ragasztás technikája sok éve használatos a kozmetikai fogászatban, és akár egy fogászati vizit alatt is képes átalakítani a páciens mosolyát.
Ennél a technikánál a fogorvos ügyes/művészi módon használnak megfelelő mennyiségű és színű „fogászati kompozitot”, egy formázható, tészta konzisztenciájú anyagot, amely akrilgyantából és különféle térkitöltőkből áll, az adott típustól függően. A kompozit tömést különféle kozmetikai fogászati eljárásokban használják, pl.:

- Lyukak tömésére – „fehér tömések”
- Fém vagy amalgám tömések lecserélésére
- Törött és csorba fogak kijavítására
- Fogak közötti rések (diastema) zárásához
- Fogak formájának átalakításához
- Mosoly átalakításhoz – kompozit héjak (bár a porcelán héjak jobb lehetőséget képviselnek)

Syndicate content